
Professional Standards Update--Continued Contact With Potential Seller 

Who Enters Into An Exclusive Listing With Another REALTOR® 

 

REALTOR® P and Ms. Q had been members of the church choir for several years 

and had become social friends. One evening after choir practice Ms. Q mentioned 

that now that her children were grown and out of the family home, she and her 

husband were seriously considering downsizing. “I’m sure I can help you with 

that,” said REALTOR® P, “I’m going away for the weekend but I’ll get in touch 

with you early next week.” 

 

The following Monday evening REALTOR® P called Ms. Q. After exchanging 

pleasantries, REALTOR® P turned the conversation toward business. “I’ve 

identified some comparable sales to show you and I’d like to come over and visit 

with you and your husband to discuss listing your home,” she said. After a lengthy 

pause, Ms. Q shared with REALTOR® P that her husband had been very anxious 

to get started and over the weekend they had visited several local real estate 

brokerages and had listed their home with REALTOR® B. “I hope you 

understand,” said Ms. Q, “my husband makes all of our business decisions and he 

was very impressed with REALTOR® B and his plans for selling our house.” 

REALTOR® P responded positively telling Ms. Q, “I know REALTOR® B. He’ll 

do a fine job for you. If there is ever anything I can do for you in the future, never 

hesitate to call me.” On that note, REALTOR® P and Ms. Q ended their 

conversation.  

 

The next afternoon REALTOR® B was at the Q’s home placing his “For Sale” 

sign on their front lawn. Ms. Q invited REALTOR® B into the house for coffee. 

During their conversation, she mentioned her conversation the evening before with 

REALTOR® P, commenting, “I was so relieved that REALTOR® P wasn’t upset 

that I didn’t list with her. She was very gracious and even suggested that I should 

call her if she could be of assistance to us in the future.” REALTOR® B said 

nothing about Ms. Q’s remark, but after returning to his office filled out the 

paperwork necessary to file an ethics complaint against REALTOR® P, charging 

her with violating Article 16, as interpreted by Standard of Practice 16-13. 

 

At the hearing convened to consider the complaint, REALTOR® B testified that 

REALTOR® P had directly contacted his exclusive client, Ms. Q, and after Ms. Q 

had shared with REALTOR® P the fact that the Q’s home had been listed by 

REALTOR® B, had not immediately terminated their telephone conversation. 

“Even worse,” said REALTOR® B, “REALTOR® P told Ms. Q that she should 

call her if there was ever anything she could do for her. REALTOR® P’s offer to 



be of assistance ‘at any time in the future’ was simply a thinly-veiled attempt to 

convince the Q’s to cancel their listing with me and to list with her.  

 

REALTOR® P, testifying in her defense, noted that she did not know the Q’s 

property had been listed by REALTOR® B when she called Ms. Q; that when Ms. 

Q informed her they had listed their property with REALTOR® B she had 

responded courteously, professionally, and positively, assuring Ms. Q that 

REALTOR® B would do a good job for the Qs; and that her offer was simply to 

be of assistance in future real estate transactions, possibly the purchase of a new 

home or condominium. “Once I learned that REALTOR® B had listed the Q’s 

property, I ended our telephone conversation as quickly and as politely as I could,” 

concluded REALTOR® P, “I certainly was not trying to interfere in 

REALTOR® B’s exclusive contract with the Qs.” 

 

After giving careful consideration to the testimony of both parties, the Hearing 

Panel concluded that REALTOR® P had not violated Article 16 as interpreted by 

Standard of Practice 16-13, and that her offer to be of assistance in the future was 

simply a polite way to end the conversation. 
 


